Behandling af vaginal tørhed

Har du oplevet irritation i dine intime områder? Eller andet ubehag som kløe, brænden (under vandladning), let blødning efter samleje, smerte ved indtrængning, vaginal ømhed eller betændelse? Måske lider du af vaginal tørhed.

Denne tilstand er et almindeligt symptom på overgangsalder, men kan påvirke kvinder i alle aldre. Andre almindelige årsager er hormonforandringer - som efter fødsel eller under amning, under cancer-behandling eller ved brug af bestemte lægemidler.

Årsagen til tørhed kan også være stress og ængstelse, for meget træning, alkohol, koffein eller cigaretter. Selv om vaginal tørhed kan lyde som et mindre problem, kan det alvorligt mindske livskvaliteten. Det er meget vigtigt at behandle vaginal tørhed, ikke kun af hensyn til kvindernes fysiske velvære, men også af hensyn til deres emotionelle tilstand og sunde relationer. Her er nogle af de mest almindelige behandlinger, der kan hjælpe ved denne tilstand:

Østrogenbehandling

Den primære årsag til tørheden er et fald i østrogenniveauet - det hormon, der gør din vagina fugtig og elastisk. Det er derfor mange behandlinger er baseret på at kompensere for det mindskede naturlige østrogenniveau. Hormonterapi kan være oral, især hvis der er andre symptomer på overgangsalder, topisk (hormonplaster), eller vaginal.

Vaginal østrogenbehandling omfatter en østrogenring, tabletter eller creme. Men det er vigtigt at vide, at hormonterapi kan have ubehagelige eller ligefrem farlige bivirkninger, som en højere risiko for slagtilfælde og blodpropper. Tal med din gynækolog, før du træffer din beslutning, og giv alternative behandlinger, som kan være både effektive og sikre, en chance.

Østrogenfri behandlinger

Ud over hormonterapi kan du beslutte at prøve vaginal fugtpleje, der ved regelmæssig brug vil holde vaginalvævet fugtigt og smidigt og dermed lindre dine symptomer som irritation, brænden eller ømhed, der ikke behøver hænge sammen med samleje.

Kvinder kan opleve vaginal tørhed og smertefuldt samleje, hvis de ikke er tilstrækkeligt ophidsede - derfor er forspillet vigtigt for at undgå ubehag. Glidecremer kan mindske den friktion, der opstår ved indtrængning, og kan tilbyde midlertidig lindring mod smerte under sex. De kan være vandbaserede, silikone-baserede eller oliebaserede (husk at oliebaserede glidecremer ikke bør bruges med latexkondomer, da de ofte kan få dem til at gå i stykker og give risiko for seksuelt overførte infektioner eller uplanlagt graviditet).

Hovedforskellen mellem glidecremer og fugtprodukter er, at fugtprodukter kan tilbyde en mere langsigtet virkning, mens glidecremer bruges lige før samleje for midlertidigt at lindre smerte og friktion.


"Det er meget vigtigt at behandle vaginal tørhed, ikke kun af hensyn til kvindernes fysiske velvære, men også af hensyn til deres emotionelle tilstand og sunde relationer"