Årsager til smerter under samleje

Smerte under samleje kan gå fra let til markant, men uanset hvor de befinder sig på skalaen, kan de gøre sex til noget uønsket i stedet for noget behageligt. Smerte under samleje kaldes på lægesprog for dyspareunia og kan forårsage problemer i et pars intime liv, men kan også mere generelt påvirke en kvindes liv. Derfor er det så vigtigt at forstå mulige årsager til smerter under samleje, og hvad du kan gøre for at forebygge dem.

I de fleste tilfælde er vaginal tørhed årsag til smerter, som kvinden oplever under indtrængning. Denne tilstand kan opstå i en tid med hormonforandringer, som graviditet, amning eller overgangsalder. Tørhed kan også være en årsag til smerte, hvis et par ikke bruger tid nok på forspillet, så kvinden ikke er tilstrækkeligt ophidset til at danne de normale sekreter, den naturlige smøring.

Årsager til vaginal tørhed

Årsagen til vaginal tørhed i forbindelse med overgangsalder, graviditet eller amning er et fald i østrogenniveauet. Østrogen er et kvindeligt kønshormon, som er ansvarligt for at holde skedevæggene tykke, elastiske og velsmurte. Når østrogenniveauet falder, bliver vævet i vagina tyndere og mindre elastisk, der er et drastisk fald i udsondringen af sekreter, hvilket kan give tørhed og forårsage vævsskader under indtrængning, som igen resulterer i smerter og inflammation.

Hvis dette er tilfældet, kan du prøve at bruge en vaginal fugtcreme eller glidecreme, der kan lindre tørheden og gøre smertefri, nydelsesfuld sex mulig. Den vigtigste forskel mellem de to typer produkter er, at fugtcremerne er lavet til daglig brug og løbende tilfører fugt, der vil hjælpe dig med at træne og nyde enhver form for fysisk aktivitet uden følelse af gnidnings-modstand og ubehag i intimområdet, mens glidecremerne er beregnet til brug lige før samleje og kun giver en kortvarig effekt.

Andet ubehag

Hvis den smerte, du føler under samleje, er ledsaget af kløe, brænden og hævelse, og der er et hvidt, grynet udflåd, kan du have skedesvamp. Smerte kan også forekomme, hvis du har bakteriel vaginose - i begge tilfælde bør du undgå samleje, indtil infektionen er under kontrol, og det beskadigede væv er helet. Gå til din læge for at få den rette behandling, og overvej brug af et præbiotisk produkt, der kan stimulere fremvæksten af gode bakterier i din vagina.

Andre årsager til smerte under samleje:

  • Visse kønssygdomme
  • Klip i mellemkødet eller en bristning under fødsel
  • Sygdomme som endometriose og underlivsbetændelse
  • Psykologiske problemer som stress, angst, depression, usikkerhed om fysisk fremtoning, frygt, eller problemer i forholdet
  • At dyrke sex kort efter en fødsel eller efter kirurgiske indgreb i bækkenregionen

"I de fleste tilfælde er vaginal tørhed årsag til smerter, som kvinden oplever under indtrængning. Denne tilstand kan opstå i en tid med hormonforandringer, som graviditet, amning eller overgangsalder."