De 5 mest almindelige vaginale gener

Alle kvinder vil opleve en form for vaginalt ubehag på et eller andet tidspunkt af livet. Dette ubehag kan spænde fra mildt og let generende - til alvorligt at påvirke livskvaliteten og kvindens sexliv. De 5 mest almindelige vaginale gener er kløen, brænden, vaginal tørhed, udflåd - som kan være kombineret med en ubehagelig lugt - samt irritation eller smerte under eller efter samleje. Årsagen til disse symptomer er ikke altid tydelig eller nem at diagnosticere, og derfor er det vigtigt, at du konsulterer din læge eller gynækolog, hvis du oplever en eller flere af disse gener.

Vaginal kløe

Vaginal kløe kan forårsages af infektioner som svampe, af bakteriel vaginose, eller af seksuelt overførte sygdomme. Det kan også skyldes en allergisk eller irriterende reaktion på visse ting, som parfume, sæbe, skyllemidler osv. Andre årsager kan være syntetisk undertøj, barbering/voksbehandling, friktion grundet fysisk træning, eller vaginal tørhed. Mens infektioner i de fleste tilfælde kan genkendes på et bestemt udflåd, giver ikke-infektiøse årsager til kløe ikke unormalt udflåd, men vævet i vagina og vulva er ofte hævet og rødt. For at finde årsagen til ubehaget så prøv at fjerne alle potentielle allergener fra dine intimområder: brug ikke sæbe eller parfume, undgå parfumerede bind, trusseindlæg og toiletpapir, stop med at bruge skyllemidler til dit undertøj, undgå at barbere eller vokse dig et stykke tid, brug kun underbukser af "åndbare", naturmaterialer. Hvis problemet fortsætter, så kontakt din læge.

Vaginal brænden

En brændende fornemmelse i området omkring vagina skyldes normalt en irritation af huden som følge af kløe, eller en infektion i vagina og urinrør. Det kan begynde pludseligt, eller det kan opbygges over flere uger. Det er vigtigt at kontakte din læge, som kan gennemgå din medicinske historie og lave en undersøgelse af vagina for at finde den rette behandling. Hvis årsagen skyldes en infektion, vil behandlingen ofte omfatte antibiotika eller svampemidler. Det kan vare et par dage, før behandlingen begynder at virke, så det er en god idé at bruge produkter, som køler huden og lindrer kløe og irritation. Disse produkter kan normalt købes i håndkøb i form af sprayer og geler.

Vaginal tørhed

Vaginal tørhed kædes oftest sammen med overgangsalderen, selv om kvinder i alle aldre kan opleve det. Symptomerne omfatter kløe, brænden, smerte under samleje og ømhed i de intime områder. Selv om disse symptomer kan minde om dem, andet vaginalt ubehag giver, er den udprægede mangel på udflåd den vigtigste forskel. Afhængig af årsagen kan vaginal tørhed behandles med hormon- eller ikke-hormonal terapi, lokalt eller oralt. Ikke-hormonelle vaginale fugtprodukter kan give hurtig lindring, og deres virkning kan holde et par dage. Vaginale glidecremer kan på den anden side give en øjeblikkelig løsning ved smertefuldt samleje.

Udflåd eller ubehagelig lugt

Vaginalt udflåd er en kropsvæske, der hjælper med at bevare bakteriefloraen i vagina, som virker smørende under samleje, og som beskytter vævet i de intime dele. Det ser forskelligt ud i løbet af en menstruationscyklus og i forskellige stadier af livet. Men unormalt udflåd - som hvidt, tykt og grynet, eller gråt, tyndt, med en karakteristisk, fiskeagtig lugt - er et tegn på en vaginal infektion (bakteriel vaginose eller skedesvamp). Unormale forandringer i udflåd kan også være tegn på en seksuelt overført sygdom eller andre alvorlige sygdomme. Derfor skal du kontakte din læge eller gynækolog, hvis du bemærker unormale forandringer i dit udflåd.

Irritation og smerte under eller efter samleje

Under normale omstændigheder skal et samleje være smertefrit. Irritation og smerte under eller efter samleje kan skyldes en lang række faktorer. De mest almindelige årsager er vaginal tørhed, vaginale infektioner eller allergier, men i nogle tilfælde kan smerten kædes sammen med mere seriøse problemer som fysiske traumer (for eksempel: efter en fødsel), psykologiske traumer eller endda cancer. Hvis du oplever nogen form for vaginal smerte, er det vigtigt at tale med din læge og få påbegyndt den rette behandling.


"De 5 mest almindelige former for vaginalt ubehag er kløen, brænden, vaginal tørhed, udflåd, af og til kombineret med en ubehagelig lugt, samt irritation og smerte under eller efter samleje."