En stærk, fiskeagtig lugt

Har du nogensinde tænkt over, hvordan din vagina lugter? Alle kvinder er forskellige: vi har forskellig hudfarve, hårfarve, neglestyrke, og vi lugter forskelligt.

Et sundt udflåd vil normalt have en svag, syrlig lugt og kan være tykt eller tyndt, der kan være mere eller mindre, afhængig af den månedlige cyklus og den aktuelle hormonbalance. Ved at være opmærksom på dit normale udflåd kan du lære at forudsige ægløsning eller menstruation. Og ikke kun det, du vil også kunne genkende symptomer som unormale ændringer i farve, mængde, eller en stærk, fiskeagtig lugt og vide, hvordan du skal beskrive dem over for din læge eller gynækolog.

Hvad vil en stærk, fiskeagtig lugt sige?

En sund vaginal flora består af gode bakterier (kendt som mælkesyrebakterier/lactubacillus), men kan også indeholde lave mængder af skadelige mikroorganismer. De holdes under kontrol af flere forskellige faktorer i vagina: den lave pH-værdi, antimikrobielle substanser dannet i den vaginale væg, og af mælkesyrebakterierne. De holder normalt disse forhold konstante, men af og til kan ydre omstændigheder forstyrre balancen og forårsage en overvækst af dårlige bakterier, hvilket resulterer i infektion og ubehag. En af disse tilstande kaldes bakteriel vaginose og karakteriseres af et hvidt eller gråt, tyndt udflåd, en stærk, fiskeagtig lugt, irritation og smerte i intimområdet samt ind imellem også kløe og rødme. Som en følge af den bakterielle ubalance og et fald i antallet af mælkesyrebakterierne bliver skedens pH-værdi mindre sur.

Hvad skal du gøre, hvis du oplever disse symptomer?

Bakeriel vaginose kan være en mild tilstand, som vil gå i sig selv efter nogen tid, men i nogle tilfælde (graviditet, utilstrækkeligt immunforsvar osv,) kan det have mere alvorlige følger. Lægen kan tage stilling til dit tilfælde og vælge den rette behandling, som kan omfatte antibiotika. Alternativet til antibiotika er at bruge naturlige produkter, som genskaber pH-værdien i vagina, og som lader de gode bakterier genskabe balancen i den vaginale flora.


"Bakteriel vaginose er karakteriseret af et hvidt eller gråt, tyndt udflåd, en stærk, fiskeagtig lugt, irritation og smerte i intimområdet samt af og til kløe og rødme"