En stærk lugt fra vagina:
hvad er årsagen?

Hver eneste kvinde har sin egen kropslugt. Det samme gælder din vagina. Det er helt normalt at have en eller anden form for intim lugt. Men hvis den bliver ubehagelig, kan det være tegn på en vaginal infektion. Men hvordan ved du, om din vaginale lugt er unormal?

Lad os begynde med, hvad der anses for normalt.

Normal vaginallugt

Enhver kvinde er unik, og ligeså er hendes vaginallugt. Men hos de fleste kvinder vil den være let syrlig. Det skyldes tilstedeværelsen af mælkesyrebakterier (lactobacillus) i vagina.

Når hormonspejlet ændres, kan den vaginale lugt også ændre sig. Den har tendens til at være stærkere ved ægløsning end ellers. Mange kvinder bemærker også en ændret lugt efter samleje. Det skyldes, at sperm midlertidigt øger pH-værdien i vagina.

En normal vaginallugt er ikke noget at skamme sig over, men den få dig til at føle dig ubehageligt tilpas. Du føler dig måske lidt usikker og er bekymret over, om andre måske også bemærker den. (Hvis du tænker over det, har du så nogensinde lagt mærke til en anden kvindes vaginallugt?)

Hvis lugten begynder at blive stærkere, kan det være et tegn på bakteriel vaginose.


"Et andet symptom på bakteriel vaginose er et tyndt, gråligt udflåd."


Kan en ubehagelig vaginallugt være tegn på sygdom?

En af de mest almindelige årsager til lugt fra vagina er bakteriel vaginose, også kendt som BV. Et af hovedsymptomerne på denne vaginale infektion er en stærk, fiskeagtig lugt, som forårsages af en overvækst af skadelige/ uønskede bakterier i din vagina. Et andet symptom på bakteriel vaginose er et tyndt, gråligt udflåd.

Normalt er denne infektion relativt harmløs, og symptomerne vil aftage af sig selv, om end det kan tage nogen tid. Har du mistanke om bakteriel vaginoses (BV), så kontakt din læge eller spørg apotekspersonalet.

Som alternativ findes der håndkøbsmidler til behandling af bakteriel vaginose. Ved at vælge produkter med naturlige ingredienser kan du måske lindre infektionen og samtidig genskabe din naturlige, vaginale flora.

Der kan være mere alvorlige årsager til en ubehagelig lugt fra vagina. Hvis du bemærker en anden lugt end den karakteristiske, "fiskeagtige" lugt af BV, råder vi dig til at kontakte din læge.