Vaginal kløe:
hvad er årsagen?

Måske er kløe den mest ubehagelige form for vaginalt ubehag. Det kan være ganske pinligt, og det kan ikke anbefales at klø igen. Konstant kløe i dine intime områder kan også have stor indvirkning på dine daglige aktiviteter. Før du kan behandle vaginal kløe, må du først finde ud af årsagen. Her er de mest almindelige:

Vaginal svampeinfektion/skedesvamp

En af hovedårsagerne til vaginal kløe er en svampeinfektion, også kendt som candida eller skedesvamp. Infektionen forårsages af en overvækst af gærceller i din vagina og/eller det ydre område omkring skeden. Kløe er et af symptomerne - ligesom også et hvidt, grynet udflåd og en brændende fornemmelse.

En svampeinfektion er relativt harmløs, og symptomerne vil langsomt aftage af sig selv, men den kan være ganske ubehagelig. Derfor er der flere muligheder for at behandle candida eller lindre symptomerne. Har du mistanke om skedesvamp, så kontakt din læge eller spørg apotekspersonalet.

En anden mulighed er at lindre symptomerne med håndkøbsprodukter fra apoteket.

Vaginal tørhed

En anden årsag til kløe er vaginal tørhed. De fleste kvinder vil forbinde dette med overgangs-alderen, men kvinder i alle aldre kan opleve det. Ud over kløe kan vaginal tørhed ledsages af andet ubehag som en brændende fornemmelse, ømhed og smerter under samleje.


"De fleste kvinder vil forbinde dette med overgangs-alderen,
men kvinder i alle aldre kan opleve det."


Vaginal tørhed opstår normalt, når der sker et fald i østrogenniveauet, for eksempel ved graviditet, medicinering (prævention), stress, depression eller overgangsalder. Hvis du ønsker at behandle tilstanden, kan du tage lægemidler, der øger østrogenniveauet. En anden mulighed er direkte at lindre tørheden ved at bruge en glidecreme eller produkter, der stimulerer det naturlige fugtniveau.

Andre årsager til vaginal kløe

Ud over svampeinfektion og tørhed kan der være andre årsager til vaginal kløe. Selv om det ikke ses så ofte, kan bakteriel vaginose i nogle tilfælde også give kløe. Bakteriel vaginose er en infektion, der er forårsaget af en overvækst af skadelige bakterier i vagina.

Symptomerne - en stærk, fiskeagtig lugt og et gråhvidt udflåd - kan være ganske ubehagelige, men vil med tiden aftage. Hvis du gerne vil behandle bakteriel vaginose, kan du bruge et naturligt plejeprodukt, som ikke har bivirkninger.

Endelig kan vaginal kløe også forårsages af irritation, af kemikalier som sæbe og parfume, eller af en seksuelt overført sygdom. Hvis du har mistanke om det sidste, så kontakt din læge.