Vaginal rødme

Hvis du nogensinde har tænkt over, hvordan du ser ud dernede, har du måske taget et lille taskespejl og kigget på dig selv fra en ny vinkel. Men de fleste af os gør det især, hvis vi mener, at noget er galt. Hvis du oplever vaginal kløe, irritation og smerte, vil du måske også se, at dine ydre kønsdele virker røde og hævede. Det kaldes normalt vaginal rødme. Den medicinske betegnelse er vulvovaginitis, en inflammation af vævet i ydre kønsdele og vagina. Ud over rødme kan vulvovaginitis have et eller flere andre symptomer som unormalt udflåd, en ubehagelig lugt, kløe, irritation, en brændende fornemmelse under eller efter samleje, eller når du tisser.

Hvad forårsager vaginal rødme

Den inflammation af vævet, der viser sig som rødme, kan forårsages af forskellige faktorer, men den mest almindelige er infektion som skedesvamp eller bakteriel vaginose. De menes ikke at være seksuelt overførte, så der er ingen grund til at afholde sig fra sex, selv om seksuel aktivitet kan være ubehagelig, når der er vaginal rødme. Er årsagen til infektionen derimod en seksuelt overført sygdom, skal begge parter normalt behandles.

Men grunden til vaginal rødme er ikke altid en infektion. Det sensitive væv i de ydre kønsorganer kan nemt få en allergisk reaktion eller blive irriteret af substanser i miljøet, som parfume, sæbe eller konserveringsmidler. Faktisk kan produkter som parfumerede bind eller toiletpapir, skrappe vaskemidler eller shampoo'er, skyllemidler osv. ofte indeholde ingredienser, der kan forårsage allergier eller give irritation. En anden almindelig årsag til rødme er fysisk irritation, normalt i forbindelse med sport, varme eller syntetisk undertøj.

Sådan behandles vaginal rødme

Det første trin i behandlingen af vulvovaginitis er at fjerne årsagen til inflammationen. Gå til lægen for at være sikker på, at du finder årsagen til problemet. Hvis inflammationen skyldes en infektion, vil der ofte blive ordineret en antibiotisk eller antimykotisk behandling. At bruge vaginale præbiotika sammen med eller efter antibiotika kan hjælpe med at genskabe balancen i den vaginale flora og mindske risikoen for, at infektionen vender tilbage. Men hvis rødmen skyldes en allergisk reaktion eller en fysisk irritation, er det ikke altid lige så nemt at identificere og fjerne synderen. I dette tilfælde er det formodentlig bedst at undgå alle mulige årsager og så langsomt genintroducere dem, en ad gangen.

Selv om det er bedst at fjerne årsagen til problemet, er hurtig lindring af symptomerne ofte hjælpsom. Kig efter kløestillende produkter eller spray'er og geléer med kølende effekt, der kan fås i håndkøb. Sørg for at produkterne er skabt til brug i intimomrrådet, og at de ikke indeholder potentielle allergener eller irritanter.


"Den inflammation af vævet, der viser sig som rødme, kan forårsages af forskellige faktorer, hvoraf den mest almindelige er infektion som skedesvamp eller bakteriel vaginose."