Vaginal smerte

Når der opstår smerte i vagina, skyldes det oftest en infektion. Men smerte i de intime områder kan også skyldes irritation, vaginal tørhed og hormonforandringer. Andre symptomer, som kan ledsage vaginal smerte, er kløe, brænden, ømhed, svien og en dunkende fornemmelse.

Nogle af de mest almindelige årsager til vaginal smerte omfatter:

  • Skedesvamp – selv om en svampeinfektion ikke i sig selv vil give smerte, så giver den kløe. At klø i det sarte område kan skade huden og få den til at hæve, blive overfølsom og gøre ondt. Hvis du har tilbøjelighed til svampeinfektioner, så brug et præbiotisk produkt, der kan stimulere de gode bakterier og mindske risikoen for infektion.
  • Irritation – brug af produkter, der indeholder sæbe eller sulfo, kemikalier, duft- eller farvestoffer, som kan irritere huden og forårsage inflammation, som igen giver hævelse, smerte og overfølsomhed i intimområdet. Undgå produkter, der indeholder sådanne ingredienser, herunder sæbe, skumbade, vaginalsprays, body lotion og body cream.
  • Graviditet. Under graviditeten er kvinder mere tilbøjelige til at udvikle skedesvamp og vaginal smerte som følge af betændelsen.
  • Visse kønssygdomme.
  • Vaginal tørhed. Når vagina ikke sikres tilstrækkelig naturlig smørelse, kan indtrængning under samleje forårsage gnidningsmodstand og vævsskader, som igen kan give betændelse og smerte. Det kan føre til manglende lyst, eller at man ikke kan nyde samlejet. Hvis du oplever vaginal tørhed, så prøv at bruge et vaginalt fugtprodukt eller en glidecreme for at lindre symptomerne. Et fugtprodukt bruges dagligt og giver en langsigtet effekt, mens glidecreme bruges lige før samleje og kun er effektivt i kort tid.
  • Vaginal atrofi. Denne tilstand forårsages af, at væggen i vagina bliver tyndere og mindre elastisk som følge af det fald i østrogenniveauet, der er normalt for overgangsalderen. Væggen i vagina er tynd og tør og kan nemt beskadiges ved indtrængning, hvilket kan give brænden og smerte.


"Når der opstår smerte i vagina, skyldes det oftest en infektion. Men smerte i de intime områder kan også skyldes irritation, vaginal tørhed og hormonforandringer."