Vaginal tørhed:
årsag og behandling

De fleste kvinder vil på et eller andet tidspunkt i deres liv opleve vaginal tørhed. Det kan være ganske ubehageligt, fordi det kan forårsage andet ubehag som vaginal kløe, ømhed og en brændende fornemmelse.

Normalt forbinder kvinder vaginal tørhed med overgangsalderen. Det er ikke helt rigtigt, idet det kan forekomme hos kvinder i alle aldre. Det er et almindeligt symptom i overgangsalderen, men der er mange andre årsager.

Årsager til vaginal tørhed

Der er mange årsager til vaginal tørhed. En af de mest almindelige er et lavere østrogenniveau. Østrogen er et kvindeligt hormon, som understøtter den vaginale sundhed ved at bevare et normalt fugtniveau, spændstighed og surhedsgrad i væggen i vagina. Når østrogenniveauet daler, bliver væggen mindre elastisk, mere sårbar og mere tør.

Der kan være flere årsager til et mindsket østrogenniveau. Overgangsalderen er en af dem, ligesom det at være gravid og at amme. Stråling, kemoterapi og hormonterapi kan også påvirke østrogenniveauet og forårsage vaginal tørhed.

Det naturlige fugtniveau i vagina kan også påvirkes af visse lægemidler, for eksempel mod forkølelser og allergier, samt af sygdomme som diabetes og forhøjet blodtryk.

Symptomer

Tørheden kan ledsages af andet vaginalt ubehag som:

  • kløe
  • en brændende fornemmelse
  • svie
  • ømhed
  • smerte under samleje

"En af de mest almindeligt benyttede behandlinger er at øge fugtniveauet i vagina med enten en gel eller glidecreme."


Hvad kan man gøre ved vaginal tørhed?

I betragtning af, at der kan være så mange forskellige årsager, kan det være svært at finde den rette behandling. En af de mest almindeligt benyttede behandlinger er at øge fugtniveauet i vagina med enten en gel eller glidecreme. En anden behandling er at øge østrogenniveauet.

På apoteket kan du finde flere håndkøbsprodukter, fra almindelige glidecremer til produkter, der genskaber det naturlige fugtindhold i din vagina. Sørg for at vælge et produkt med naturlige ingredienser, som både vil lindre dine symptomer og stimulere det naturlige fugtniveau.