Vaginale gener - behøver jeg virkelig gå til lægen?

En komplet liste over vaginale gener er lang og går fra udflåd og lugt hele vejen til smerter i bækkenet. Nogle af disse symptomer er tegn på små problemer, der kan løses med håndkøbs-produkter, mens andre kræver besøg hos lægen og passende medicinsk behandling. Her kan du se nogle af de almindeligste typer vaginale gener og de kriterier, der kan hjælpe dig med at beslutte, om du skal bestille tid hos lægen.

Udflåd, der ændrer sig

Udflåd er normalt klart, hvidt eller lysegult, klistret eller elastisk, og det varierer i mængde og konsistens afhængigt af faktorer som din menstruationscyklus, om du er gravid, og om du har dyrket sex. Men hvis du bemærker pludselige eller markante ændringer i dit udflåds farve eller konsistens (fx er et tykt udflåd, der minder om hytteost, et tegn på skedesvamp) eller mængde (selv om mængden vil tiltage omkring ægløsning og når du er seksuelt ophidset), er mere udflåd end normalt et tegn på, at du kan være ved at udvikle en infektion, og du bør kontakte lægen.

Lugt

Enhver vagina har sin egen, unikke lugt - og alt, hvad der lugter anderledes end normalt, bør give anledning til bekymring. Nogle former for lugt er karakteristiske for bestemte infektioner - for eksempel er en fiskeagtig lugt karakteristisk for bakteriel vaginose.

Kløe

Kløe kan være et symptom på en infektion som bakteriel vaginose eller skedesvamp, men det kan også være et tegn på irritation eller en allergisk reaktion, for eksempel udløst af kondomer eller en vaginalspray. I dette tilfælde kan et naturligt lindrende produkt hjælpe med at lindre irritationen og hjælpe huden med at komme sig.

Brænden

Ligesom kløe kan en brændende fornemmelse være tegn på en infektion, eller være en bivirkning af irritation. Hvis du bruger produkter som lotions eller vaginalsprays, og du føler en stærk, brændende fornemmelse bagefter, så sørg for omhyggeligt at vaske det af hurtigst muligt for at mindske irritationen.

Smerte

Smerte under vandladning kan være tegn på en urinvejsinfektion eller en vaginal infektion. Smerte under samleje kan også være tegn på en infektion, eller på, at du måske lider af endometriose - men mest almindeligt er, at det er en bivirkning til vaginal tørhed. Det forekommer oftest i overgangsalderen, når østrogenniveauet falder og får vævet i vagina til at blive tyndere og miste elasticitet samt naturlig fugt. Når vagina ikke er tilstrækkelig fugtig, kan indtrængning forårsage gnidningsmodstand og vævsskader. Det kan give smerter og ligefrem føre til infektion. Hvis du lider af vaginal tørhed, så prøv at lindre symptomerne ved at bruge en vaginal fugtcreme eller en glidecreme. En fugtcreme bruges hver dag og kan give sig en langsigtet effekt, så du undgår smerte og gnidningsmodstand, mens en glidecreme bruges lige før samleje og kun virker i kort tid.


Vaginale gener kan have mange forskellige årsager, nogle mere alvorlige end andre. Hvis du bemærker nogle af de symptomer, vi har nævnt herover, eller andre usædvanlige symptomer, kan du altid kontakte lægen for at høre om den rette behandling.


"Vaginale gener kan have mange forskellige årsager, nogle mere alvorlige end andre."