Vaginal irritation og hævede kønslæber

Vaginale irritationer kan være ubehagelige, men er ofte også smertefulde at det påvirker din livskvalitet. Hævede kønslæber kan få dig til at føle dig rastløs, ikke i stand til at sidde komfortabelt eller bære bukser på grund af friktion. Denne tilstand ledsages ofte af andre symptomer, såsom en brændende fornemmelse eller vaginal kløe. Det kan være generel hævelse, der involverer både den indre og ydre kønslæbe, eller påvirker kun en del af vulvaen.

Hvad skyldes hævede kønslæber?

Der kan være flere årsager, hvoraf nogle er:

  • Irritation eller allergisk reaktion. I dette tilfælde er irritationen sandsynligvis forårsaget af et produkt, uanset om det er sæbe, boblebad, lotion, intim deodorant osv. Disse produkter indeholder ofte kemikalier, som irriterer den delikate hud i det intime område, der forårsager hævelse og smerte. Denne form for reaktion kan endda ske med produkter, du har brugt i årevis.
  • Udvikler hævelsen efter sex? Du kan være allergisk over for lige fra latex i kondomer, til smøremiddel eller til din partners sæd. Hævelse kan også udvikle sig på grund af blå mærker efter groft samleje, især hvis du ikke har brugt smøremiddel og din naturlige smøring ikke er tilstrækkelig.
  • Svampeinfektion. Hævede kønslæber er en af indikatorerne for denne tilstand. En svampeinfektion kan normalt genkendes ved tykt, hvidt udflåd, der minder om hytteost.
  • Bakteriel vaginose. Andre symptomer omfatter ofte et tyndt, gråligt udflåd med en stærk fiskeagtig lugt.
  • Graviditet. Under graviditeten øges trykket på reproduktive organer og deres blodkar ved hjælp af barnets vægt. Cirkulationen reduceres, hvilket forårsager hævelse og smerte i vulvaen.
  • Fødsel. Under fødslen kan kvinder opleve vævsskade, som senere resulterer i hævelse og smerte.

"Der er flere årsager til hævede kønslæber, hvoraf nogle er irritationer, samleje og infektioner"


Sådan forebygges hævede kønslæber

Undgå at bruge produkter, der indeholder stærke kemikalier, parfume eller farve. Hvis du oplever irritation efter påføring af et bestemt produkt, skal du skylle området grundigt og hurtigst muligt for at fjerne produktet og lindre generne. Så kan du anvende et naturligt beroligende produkt til at reducere symptomerne og fremskynde helingen. Vælg en intim vask, der kun indeholder milde, fortrinsvis naturlige rensemidler. Undgå produkter, sæber og klude der indeholder dufte, alkaliske sæbe, rengøringsmidler eller konserveringsmidler.

Hvis du oplever vaginal tørhed, skal du bruge et smøremiddel under samleje eller anvende en vaginal fugtighedscreme daglig for en mere langsigtet effekt. På denne måde får du langsigtet lindring af vaginal tørhed. Hvis der allerede er irritation, skal du undgå at have sex, indtil området heler og symptomerne forsvinder.

Hvis du har en svampeinfektion eller bakteriel vaginose, kan du søge læge for at få passende behandling. Du kan også bruge et præbiotisk produkt eller et produkt, som vil fremme væksten af gode bakterier og hjælpe med at genoprette din vaginale flora.

Undgå at bære stramt tøj, især mens irritationen varer. Sørg for at dit undertøj er lavet af naturmateriale (bomuld giver huden mulighed for at ånde, mens syntetiske stoffer kan gøre irritationen værre). Prøv at sove uden undertøj for at give huden mulighed for at ånde og hele op natten over.

Hvis du oplever hævede kønslæber, så prøv at afkøle det irriterede område (du kan enten bruge en kold kompres eller prøve et isbad). Kulden vil reducere hævelsen og midlertidigt lindre smerten.

Undgå at klø i området. Dette kan skabe vævsskade og symptomer, der kan blive endnu mere ubehagelige.

Hvis hævelsen varer mere end en uge, skal du søge læge for at finde årsagen til irritationen.