Besøg hos gynækologen

Besøg hos gynækologen er en del af et kvindeliv. I den forplantningsdygtige alder bør man besøge sin læge efter behov. Men gravide kvinder skal have regelmæssige undersøgelser. Hvis du ikke føler dig helt tryg ved en gynækologisk undersøgelse, eller du skal til dit første besøg, så kig nærmere på de ting, du kan forvente at opleve under besøget!

Medicinsk historik

Først vil lægen eller en sygeplejerske stille dig en række spørgsmål for at få et præcist overblik over din medicinske historik. Det vil være spørgsmål om din generelle sundhedstilstand, din livsstil og dine vaner, fx om du ryger eller drikker. De vil sikkert også spørge om din menstruationscyklus, hvornår du fik din første menstruation, om dine menstruationer er regelmæssige, og om du har kramper. Spørgsmålene vil også omfatte, om du har haft en kønssygdom, tidligere har fået behandling, eller om du bruger prævention. Du skal ikke være genert - alt, hvad du fortæller din læge, er fortroligt og vil hjælpe med at skabe et mere præcist billede af din forplantningsmæssige sundhed. Hvis du selv har spørgsmål, er det nu, du skal stille dem.

En gynækologisk undersøgelse

Du vil blive bedt om at tage dine trusser af, sætte dig på undersøgelsesbriksen og anbringe benene i holderne, så de er spredt og gør det muligt for lægen at undersøge dine intime områder. Ånd dybt og roligt og slap så meget af som muligt. På den måde bør undersøgelsen være smertefri og kun give anledning til et let ubehag.

Selve undersøgelsen består af visuel undersøgelse af de ydre områder og indføring af et spekulum (et metalredskab, der åbner vagina og holder den åben under undersøgelsen). Lægen vil manuelt undersøge vagina, livmoder og æggestokke og herefter måske lave en podning af vagina eller livmodermund. Denne podning kan give detaljeret information om den vaginale flora og mulige infektioner.

Papanicolaou-test

Undersøgelsen kan også omfatte en Papanicolaou-test (kendt som Pap- eller smear-test), der kan afdække potentielle forstadier til cancer og forandringer i livmodermunden. Lægen vil tage en podning fra livmodermunden, som senere analyseres under mikroskop for at se, om der er noget unormalt.

Test for kønssygdomme

Alle seksuelt aktive kvinder bør regelmæssigt blive undersøgt for kønssygdomme - nogle af disse undersøgelse sker ved podning af vagina, mens andre kræver en blodprøve.

Til sidst bør lægen gennemgå resultaterne af undersøgelserne, og hvis det er påkrævet ordinere en passende behandling og forklare behandlingsforløbet, herunder om der er særlige forhold i din livsstil, du midlertidigt eller permanent bør ændre på. Din læge bør være høflig, tålmodig og åben for spørgsmål.


"Ånd dybt og roligt og slap så meget af som muligt. På den måde bør undersøgelsen være smertefri og kun give anledning til et let ubehag."