Den vaginale flora

Det kan være svært at tro, men nye teknikker til kortlægning af generne afslører, at ud af de 100 billioner celler i menneskekroppen er kun omkring 1/10 af dem faktisk menneskelige. De resterende 90% hører til mikroorganismer - bakterier, vira og andre mikrober. Ikke mærkeligt, at det er så vigtigt for vores generelle helbred, at den fine balance mellem de mikrober, der bor i og på kroppen - herunder i vagina - bevares.

Næsten alle kvinder vil mindst en gang i livet få bakteriel vaginose, skedesvamp eller en urinvejsinfektion. Hovedårsagen til de vaginale problemer er en ubalance i den vaginale flora. Med andre ord forstyrres balancen enten af gode bakterier, der mindskes i antal som følge af overvækst af "slemme" bakterier eller svampeceller. Færre gode bakterier og en overvækst af skadelige mikrober hænger ofte sammen. Når det sker, kan din krop enten selv bekæmpe infektionen og genskabe en sund balance, eller den kan behøve hjælp udefra i form af medicin, produkter med præbiotika, eller en ændret livsstil.

Hvad anses for at være en sund vaginal flora?

En sund vagina har en rig forekomst af "gode" mælkesyrebakterier (lactobacillus). Disse bakterier betragtes som en form for dørvogtere for vagina - de kan forhindre vækst af potentielt skadelige bakterier/svampe ved at danne mælkesyre og brintoverilte, og de kan forhindre de skadelige bakterier i at hæfte sig til væggen i vagina. Mælkesyre hjælper med at bevare et surt miljø i skeden, mens brintoverilte hjælper med at slå de skadelige bakterier ihjel.

Mange faktorer kan forstyrre den fine balance i vagina - nogle af dem handler om vævsskader som følge af en fødsel; sundhedsproblemer, stress, stramt tøj eller syntetisk undertøj; utilstrækkelig hygiejne; irritanter i lotions, body washes og andre kosmetiske produkter; friktion under indtrængning, hvis kvinden ikke er tilstrækkelig pirret under samleje; hormonforandringer osv.

En forstyrret balance

Hvis den vaginale flora er beskadiget, forringes mælkesyrebakteriernes (lactobacillus/de gode bakteriers) beskyttende rolle. Når der er færre af dem, produceres der mindre mælkesyre, og den beskyttende, lave pH-værdi i vagina påvirkes. Resultatet er, at de dårlige bakterier griber muligheden for at vokse.

Under graviditet mindskes mængden og forskelligheden af mælkesyrebakterier (lactobacillus) ofte, hvilket betyder, at gravide kvinder har større risiko for infektion. Symptomer, der kædes sammen med en ubalance i skedens flora, omfatter udflåd, lugt, kløe, irritation, rødme, hævelse, smerte ved vandladning eller under samleje, en brændende fornemmelse, overfølsomhed og ømhed.

En afbalanceret vaginal flora hjælper med at forebygge bakterielle infektioner og skedesvamp og er afgørende for vaginal sundhed. For at mindske risikoen for ubalance i den vaginale flora bør du have god hygiejne og følge de almindelige anbefalinger om, hvordan du passer godt på dine ydre kønsorganer. Du kan også bruge et produkt, som indeholder ingredienser, der støtter væksten af gode bakterier for at forebygge mulige infektioner og fremme bedringen, hvis symptomerne allerede har udviklet sig.


"Hvis den vaginale flora er bekadiget, forringes mælkesyrebakteriernes (lactobacillus/de gode bakterier) beskyttende rolle. Når der er færre af dem, produceres der mindre mælkesyre, og den beskyttende, lave pH-værdi i vagina påvirkes."