Forskellen på vagina og vulva (de ydre kønsorganer)

Hvis de bliver bedt om at nævne de primære organer i det kvindelige reproduktionssystem, vil de fleste umiddelbart sige vagina, livmoder og æggestokke. Men selv hvis du forestiller sig det i hovedet, vil diagrammet formodentlig være forkert

Årsagen er den almindelige misforståelse, at vagina er det reproduktive organ, der ses på overfladen - det, der ses mellem kvindens ben. Mange kender ikke forskel på vagina og vulva. Ikke overraskende, for vulvovaginal sundhed kaldes normalt vaginal sundhed, og vulvovaginal hygiejne kaldes oftest vaginal hygiejne: det praktiske ved kortere ord har udkonkurreret behovet for præcision. Forskellen mellem vagina og vulva er primært anatomisk og histologisk, hvilket giver forskellige hygiejnebehov og forskellige sygdomme.


Vaginas og vulvas anatomi

Vulva (:de ydre kønsorganer) er den ydre del af vores genitale system. Det består af labia majora og labia minora (store og små skamlæber), klitoris, pubisbjerget, skedeåbningen og andre anatomiske strukturer. "Dobbeltdørene" - labia majora og minora - hjælper med at beskytte indersiden af vagina mod ydre urenheder. De sørger også for fugt takket være kirtler lokaliseret i labia.


"Årsagen ligger i den almindelige misforståelse, at vagina er det reproduktive organ, der ses på overfladen - det, der ses mellem kvindens ben."


Vagina er det rør, der forbinder vulva med cervix (livmoderhals) og livmoder. Det er et elastisk rør dækket med en slimhinde med sin egen mikrobielle flora og særlige, sure pH-værdi, og det spiller en hovedrolle for oplagring og transport af sperm til livmoder og æggeledere for befrugtning af ægget og for barnets fødsel. Vaginas eksakte mål er stadig genstand for diskussion, men varierer fra person til person. Den gennemsnitlige længde er omkring 8 cm., men ved seksuel pirring kan vagina blive meget elastisk og strækkes meget længere.


Vulvovaginal hygiejne

En vagina er et selvrensende organ, hvilket betyder, at det under normale omstændigheder ikke er nødvendigt at vaske den indefra. Vulva derimod bør vaskes regelmæssigt, i hvert fald en gang om dagen, for at hjælpe med at beskytte vagina mod potentielle urenheder.

Du bør aldrig bruge produkter, der indeholder sæbe eller sulfo til vask af dine intime dele, for det kan skade dem fysiologiske balance i den vaginale flora og fjerne dens naturlige beskyttende smørende og fugtende komponenter. Af og til kan balancen i den vaginale flora blive forstyrret, og ekstra pleje vil være påkrævet. I så tilfælde er det vigtigt at genkende symptomerne og kontakte din læge for at få igangsat den rette behandling.