Intimhygiejne og vaginal infektion

De fleste kvinder ved, hvordan de skal pleje deres intime dele. "Vagina er selvrensende", "vask dig ikke med sæbe i vagina", "brug bomuldsundertøj" og "tør altid forfra og bagud". At passe godt på sine intime dele kan forebygge ubehag, eller det tror man. Men er det virkelig tilfældet?

Årsagen til infektioner og ubehag

De to mest almindelige vaginale infektioner er bakteriel vaginose og en svampeinfektion (også kendt som candida eller skedesvamp). Hvis du oplever vaginalt ubehag, er det normalt en af de to, der er årsagen.

Bakteriel vaginose (BV) forårsages af en overvækst af skadelige bakterier i vagina. Symptomerne på denne infektion er en stærk (fiskeagtig) lugt og et tyndt, gråhvidt udflåd. En svampeinfektion forårsages derimod af en overvækst af gærceller i eller i området omkring vagina. Et tykt, hvidt udflåd (lidt som hytteost) og vaginal kløe er de mest almindelige symptomer.

Begge infektioner er relativt harmløse, men kan være ganske ubehagelige. Symptomerne vil gradvist aftage, men det kan tage nogen tid. Heldigvis kan begge infektioner behandles medicinsk eller med håndkøbsmidler. Du kan finde flere oplysninger om behandling af vaginale infektioner her.


"De to mest almindelige vaginale infektioner er bakteriel vaginose og en svampeinfektion (også kendt som candida eller skedesvamp). Hvis du oplever vaginalt ubehag, er det normalt en af de to, der er årsagen"


Hvordan intimhygiejne kan hjælpe

Selvom det ikke er klart, hvad der præcist forårsager en overvækst af gærsvampe eller bakterier i vagina, er der nogle faktorer, som kan påvirke muligheden for at udvikle den. Intim-hygiejne menes at være en af dem. Her er nogle tips om intimhygiejne:

  • Hvis du gerne vil vaske dine intime dele, er det nok at bruge varmt vand. Ønsker du en frisk fornemmelse, så brug en mild intimsæbe, for eksempel en med naturlige ingredienser
  • Sørg for altid at tørre dig grundigt efter bad eller brusebad, eller efter svømning
  • Brug bomuldsundertøj og undgå g-strenge
  • Undgå at klø igen, selv om det klør

Forebygger intimhygiejne vaginale infektioner?

Nogle kvinder har glæde af korrekt intim-hygiejne, men andre alligevel kan udvikle en infektion. Forkert vaginal hygiejne kan øge risikoen for vaginalt ubehag, men korrekt vaginal hygiejne kan desværre ikke forebygge alle problemer, idet de fleste vaginale infektioner er forårsaget af faktorer, der ikke handler om hygiejne.