Vaginal pH - er din vagina sur eller basisk?

Du har måske hørt, at pH-værdien i vagina er en vigtig del af den intime sundhed. Men hvad præcis er pH, og hvorfor er den så vigtig for vores forplantningsmæssige sundhed? Læs videre for at finde ud af, hvad en normal pH-værdi i vagina er, og om din vagina bør være sur eller basisk.

Hvad er pH-værdi?

pH er en skala, der indikerer, om et miljø er surt eller basisk. Den går fra 0 til 14, med 0 som det mest sure og 14 som det mest basiske. Vand har pH 7, som normalt omtales som pH-neutralt. En sund pH-værdi i vagina er mellem 3,8 og 4,5, altså til den sure side. Årsagen er, at de gode bakterier, der lever i vagina, producerer mælkesyre, som mindsker pH-værdien.

Vigtigheden af vaginal pH

Det sure miljø i skeden er en naturlig forhindring for infektion og irritation, idet det modvirker vækst af skadelige bakterier (som ikke trives i et surt miljø). Det betyder, at så længe vores gode bakterier er i overtal og pH-værdien i vagina er sur, har de skadelige bakterier dårlige vilkår for at komme i overtal, og det giver en lav risiko for infektion.

Så snart pH-værdien i vagina øges til en værdi over 4,5, vil de skadelige bakterier gribe chancen for at udvikle sig og vokse - og til sidst give infektion. Det kan resultere i symptomer som udflåd, lugt, kløe og andet vaginalt ubehag. Ændringer i pH-værdi hænger ofte sammen med bakteriel vaginose.

Hvad forårsager ændringer i pH-værdien?

pH-værdien kan forandre sig som følge af mange faktorer - her er nogle af de ting, du kan gøre for at beskytte din vaginale sundhed og holde pH-værdien på den sure side:

  • Antibiotika. Disse lægemidler dræber ikke kun de skadelige bakterier, men også de gavnlige, som er ansvarlige for at opretholde et surt - sundt- miljø i skeden. Så brug et produkt, der fremme væksten af de gavnlige bakterier, mens du tager antibiotika og i tiden efter.
  • Samleje. Sædens basiske pH-værdi kan forstyrre skedens sure miljø og stimulere vækst af BV-udløsende bakterier. Du har måske bemærket en stærk lugt efter ubeskyttet sex. Hvis du oplever det, så overvej at bruge kondom for at forebygge ubehag.
  • Amning og overgangsalder. Et fald i østrogenniveau (fx grundet amning eller overgangsalder) kan mindske antallet af mælkesyrebakterier (lactobacillus) og sluttelig få skedens pH-værdi til at stige (d.v.s. at den bliver mindre sur). Hvis du ammer eller er i overgangsalderen, så prøv at bruge et præbiotisk produkt, der stimulerer væksten af gavnlige bakterier og holder din pH-værdi inden for den sunde skala.

"Så snart skedens pH-værdi øges til en værdi over 4,5, vil de skadelige bakterier gribe chancen for at udvikle sig og vokse og til sidst give infektion."