Vaginal sensitivitet

Enhver form for sensitivitet og ubehag i vaginalområdet kan få os til at føle os ubehageligt tilpas og nervøse, med en følelse af, at noget ikke er rigtigt dernede. Vaginal sensitivitet viser sig som smerte eller overfølsomhed over for berøring i intimområdet, især under samleje. Disse symptomer kan også være ledsaget af andet ubehag som forandring af udflåd, vaginal kløe, brænden, hævelse, rødme osv. De mest almindelige årsager til sensitivitet og smerte er irritation, infektion og tørhed. Behandlingen er forskellig, afhængig af årsag.

Ubalance i den vaginale flora

Vagina er dækket af millioner af gode mikrober, som udgør vaginalfloraen. Hvis denne fine balance forstyrres, og der bliver færre af de gode bakterier, kan svampe eller skadelige bakterier begynde at vokse ukontrolleret og forårsage kløe og irritation. Hvis du ikke kan modstå trangen og begynder at klø tilbage, kan du nemt skade huden og forårsage yderligere irritation, hævelse og smerte. Hvis du ofte lider af svampeinfektioner (skedesvamp), så prøv at bruge et vaginalprodukt, der indeholder præbiotika. Præbiotiske vaginalgeleer stimulerer væksten af de gode bakterier og hjælper med at afbalancere den vaginale flora.


Vaginal tørhed

Indtrængning uden tilstrækkelig smørelse kan skade vaginalvæggen og andet væv i intimområdet og forårsage betændelse og smerte. Tørhed kan skyldes hormonforandringer i overgangsalderen, under graviditet og amning, eller når du bruger prævention. Brug tid nok på forspillet, så de naturlige sekreter stimuleres. Hvis du lider af vaginal tørhed, så prøv at bruge en vaginal fugtcreme eller glidecreme. Et fugtprodukt kan befri dig for den tørre fornemmelse i flere dage og kan bruges dagligt, mens glidecremer er beregnet på brug før samlejet og kun vil give lindring i et kortere tidsrum.


Overgangsalder

Når østrogenniveauet daler, mister vaginalvævet sin tykkelse, spændstighed og naturlige smørelse. Resultatet er en tynd vaginal væg, der føles som sandpapir ved indtrængning, og som nemt beskadiges. Denne tilstand kaldes vaginal atropi og fører normalt til et tab af lyst, fordi sex er ubehageligt og smerte-fuldt. Hvad vaginal tørhed angår, er løsningen brug af vaginale fugtprodukter og glidecremer.


Irritation

Produkter, der indeholder skrappe kemikalier, sulfo, almindelig sæbe, parfume, farvestoffer eller konserveringsmidler kan irritere i intimområdet og forårsage hævelser, ømhed, brænden og smerte. Undgå denne slags produkter og vælg nogle, der er specielt udviklet til brug i intimområdet. For eksempel intimsæber baseret på naturlige ingredienser, der indeholder milde, vaskeaktive stoffer og ikke vil forstyrre pH-værdien i vagina.


Visse seksuelt overførte sygdomme kan også forårsage overfølsomhed og smerte i bækken-området. Hvis du har mistanke om, at du kan have en seksuelt overført sygdom, tilrådes det stærkt, at du går til din gynækolog.

Hvis du oplever smerte og overfølsomhed, så prøv at bruge et koldt kompres for hurtig lindring og for at mindske irritationen. Husk, at for at blive fri for smerte og overfølsomhed, må hovedårsagen til ubehaget fjernes. Hvis problemerne bliver ved, skal du gå til din læge, så du kan få den rette behandling.