Alt hvad du bør vide
om bakteriel vaginose!

Har du nogensinde bemærket en mærkelig lugt fra dine intime områder? En stærk, fiskeagtig lugt, der får dig til at føle dig lidt ubehageligt tilpas? Det kan skyldes en bakteriel ubalance kendt som bakteriel vaginose (BV).

Hvad forårsager bakteriel vaginose?

Bakteriel vaginose er et resultat af en overvækst af bakterier i din vagina. Normalt dominerer de sunde mælkesyrebakterier (lactobacillus), men ved udvikling af BV vil andre, uønskede bakterier overhale mælkesyrebakterierne.

Man kender ikke den præcise årsag til, at andre bakterier pludselig kommer i overtal, men visse faktorer kan øge risikoen, fx at være seksuelt aktiv. Men det er vigtigt at understrege, at BV også kan forekomme uden seksuel aktivitet. Derfor kan BV ikke anses for at være en seksuelt overført sygdom.

Symptomer

De følgende symptomer kan indikere bakteriel vaginose:

  • Grim, fiskeagtig lugt (som kan blive stærkere efter samleje)
  • Tyndt, gråhvidt udflåd fra vagina.

''Mindre almindelige symptomer er en brændende fornemmelse, når du tisser, samt vaginal kløe.''


Infografik alt om BV
Hvordan behandler jeg bakteriel vaginose?

For de fleste kvinder er bakteriel vaginose harmløs, men tilstanden kan være ganske ubehagelig. Behandlingen sigter normalt på at lindre symptomerne. Den mest almindelige behandling sker med antibiotika, enten receptpligtige piller til oral indtagelse, eller et produkt, der påføres i vagina. Har du mistanke om bakteriel vaginoses så kontakt din læge eller spørg apotekspersonalet.

En anden almindelig behandling er brug af håndkøbsprodukter fra apoteket eller Matas. De fleste af disse produkter virker ved at genskabe den rette pH-værdi i vagina. Sørg altid for at vælge naturlige produkter, der behandler bakteriel vaginose samtidig med at genskabe den vaginale flora.

Bakteriel vaginose under graviditet

Under graviditet kan bakteriel vaginose i nogle tilfælde øge risikoen for komplikationer som for tidlig fødsel eller abort. Hvis du er gravid og har symptomer, der giver mistanke om bakteriel vaginose, skal du kontakte din læge.

Lær mere om bakteriel vaginose