Årsager til vaginale infektioner

Hvis du nogensinde har oplevet ubehag i dine intime dele som udflåd, kløen, brænden, smerte eller lugt, hat du nok haft en vaginal infektion eller vaginitis. De mest almindelige infektioner er bakteriel vaginose og skedesvamp (svampeinfektion), som begge menes at skyldes en ubalance i den vaginale flora.

Bakteriel vaginose kan kendes på brænden og smerte i intimområdet og et tyndt, gråt eller hvidt udflåd med en karakteristisk fiskelugt. Skedesvamp er bedst kendt for kløe og irritation i vaginalområdet og et tykt, hvidt udflåd, der oftest beskrives som mindende om hytteost.

Hvad er årsagen til en vaginal infektion?

Ubalance i den vaginale flora er en af de mest almindelig årsager til vaginale infektioner. Så snart antallet af gode bakterier i vagina daler, begynder bakterier og svampe hurtigt at vokse og give ubehag og infektion.

Denne ubalance kan opstå under eller efter brug af antibiotika, grundet hormonforandringer, efter brug af hygiejneprodukter som sæbe, skumbade og lotions - eller intimprodukter, herunder vaginalspray og kondomer.


"Ubalance i den vaginale flora er en af de almindeligste årsager til vaginale infektioner"


Vaginalt ubehag kan også opstå som følge af irritanter og allergener i vaskemidler eller skylle-midler, du har brugt - ind imellem også af de farvemidler, der er brugt til at farve tøj med. Syntetisk undertøj kan også give irritation og fremme svampevækst, det samme gælder bind og trusseindlæg, der indeholder dufte eller farvestoffer. Resultatet kan blive en overvækst af bakterier, der resulterer i bakteriel vaginose eller skedesvamp. Ubehag kan også skyldes seksuelt overførte infektioner.

Hormonernes indvirkning

En anden vigtig faktor, der kan påvirke sundheden i skeden, er den hormonelle status. Forandringer i hormonniveauerne menes at have betydning for udvikling af vaginale infektioner og kan også forårsage andre problemer.

Østrogenniveauet kan falde lige før menstruationen, under graviditet eller amning, og i overgangsalderen. Det mindsker det naturlige sekret fra den vaginale væg og gør den tør og udsat for at blive beskadiget ved indtrængning. Det resulterer i smerte under samleje, betændelse og ømhed.

Hvis du oplever symptomer som udflåd, lugt, smerte, kløe, ømhed eller en brændende fornemmelse, så gå til din læge for at få den rette pleje og forebygge komplikationer.