Bakteriel vaginose og graviditet

Graviditeten er en periode med forandringer og store forventninger. Kroppens funktioner fokuserer på at nære det nye liv inden i og forbereder dig på at føde, amme og passe dit barn. Selv om den kan være dejlig, er det langt fra en ubekymret periode.


Hurtige forandringer, herunder i vores hormonniveauer, kan føre til forskellige former for smerte og ubehag. Ud over at skabe problemer for os kan forskellige sygdomme og infektioner påvirke graviditeten, barnets udvikling eller fødselen. For eksempel kædes bakteriel vaginose under graviditeten sammen med mere alvorlige følger og bør derfor behandles, så snart den er diagnosticeret.


Hvad er bakteriel vaginose?

Bakteriel vaginose er en af de mest almindelige typer vaginalt ubehag. Lidelsen skyldes en forstyrrelse i den mikrobielle balance i vagina, og der kan være milde til markante symptomer som hvidt eller gråligt, vandagtigt udflåd, en ubehagelig, fiskeagtig lugt samt irritation og smerte i vaginalområdet.

Selv om disse symptomer er ubehagelige, er de ikke alvorlige og kan i de fleste tilfælde nemt behandles med antibiotika eller et naturligt produkt, der genskaber balancen i den vaginale flora. Men bakteriel vaginose under graviditet kan have mere alvorlige følger, herunder risiko for for tidlig fødsel. Af denne grund bør gravide kvinder straks kontakte deres læge, hvis de har mistanke om, at de kan have bakteriel vaginose.


"Bakteriel vaginose under graviditet kan have mere alvorlige følger og bør derfor behandles, så snart den er diagnosticeret."


Hvordan behandles bakteriel vaginose under graviditet?

Brugen af lægemidler under svangerskabet er meget begrænset og bør altid ske efter konsultation med din læge eller jordmoder. Nogle gange bruges medicin ikke, fordi de udgør en potentiel risiko for babyen, men undgås oftest simpelthen fordi det ikke er bevist, at risikoen ikke eksisterer.

Bakteriel vaginose kan behandles med antibiotika som Metronidazol, som ofte undgås under graviditet. Alternativet er at bruge naturlige produkter, som genskaber skedens pH-værdi og lader de gode bakterier genskabe balancen i floraen i det vaginale miljø. Nogle af disse produkter kan bruges under graviditet, men fordi hver kvinde og hver graviditet er forskellig, bør behandlingen diskuteres med din læge eller jordemoder.