Er tamponer et dårligt valg?

Mange kvinder vælger at bruge tamponer i løbet af deres menstruation. Det er let at se hvorfor. De er diskrete og giver dig friheden til at fortsætte med dit aktive, daglige liv. Der har været en masse interesse i de sociale medier om hvorvidt tamponer er skadelige for helbredet. Læs videre for at finde ud af mere

Er tamponer sikre?

Der er i øjeblikket ingen undersøgelser eller beviser, der tyder på, at tamponer er sundhedsskadelige i sig selv. Ændring af din tampon ofte og god vaginal hygiejne kan hjælpe dig med at undgå almindelige vaginale sundhedsproblemer

Tamponer er almindeligvis lavet af en kombination af bomuld og rayon kombineret med plast og andre syntetiske materialer og kemikalier for at øge absorptionen. Som med andre produkter, foretrækker du måske at bruge organiske, ublegede bomuldstempler eller vælge en mere miljøbevidst løsning - som f.eks. en genanvendelig menstruationskop

Hvor tit bør jeg skifte tampon?

Skeden er meget effektiv til at rengøre sig selv. En sund vagina opretholder et økosystem af mikroorganismer og væsker, som regulerer pH og holder det på et niveau, der modvirker væksten af skadelige bakterier.

Under menstruationen fortsætter din krop med at producere de normale vaginale væsker og de gode bakterier, der hjælper med at holde det sundt. Tamponer er designet til at være meget absorberende, og samtidig med at de absorberer menstruationsblod effektivt, absorberer de også alle de naturligt forekommende bakterier og væsker. Dette kan bremse din vaginas evne til selvrensning og regulering af pH, hvilket fører til irritation og mulig infektion.

Skift din tampon hver 3-4 time, før du går I seng og så snart du vågner om morgenen.

Vælg den rigtig type tampon når du har menstruation

Det er vigtigt at vælge en tampon, der passer til din menstruation. Ved at bruge en tampon, der er for absorberende og efterlader den i for lang tid, skaber der en yngleplads for bakterielle problemer. Hvis du mærker ændringer i farve, tekstur eller lugt af din normale vaginal udflåd, skal du straks stoppe med at bruge tamponer. Brug aldrig en tampon til at absorbere vaginal udflåd, da dette let kan gøre problemet værre og du kan risikere at få en infektion.

God vaginal hygiejne er virkelig vigtig, når du har din menstruation. Du kan måske finde en mild vaginal vask eller douche nyttigt under menstruation. Sørg for at undgå duftstoffer eller alkaliske sæbeprodukter, der kan forstyrre den lidt sure pH i din vagina. Udover at sørge for, at du forsigtigt vasker dit intime område, vil det ofte hjælpe dig med at undgå almindelige vaginale sundhedsproblemer ved at skifte tampon eller hygiejnebind.

Hvad er toxsisk chok syndrome?

I 1980'erne var der forståelig bekymring for toksisk shocksyndrom (TSS) i forbindelse med brug af tampon. Siden da har producenterne forbedret deres produkter, og bevidstheden om god vaginal sundhed er steget. TSS er heldigvis sjældent.

TSS er forårsaget af Staphylococcus aureus (Staph) og Streptococcus pyogenes (Strep) bakterier, der har multipliceret hurtigt og passeret ind i blodbanen. De fleste mennesker udvikler antistoffer, som beskytter dem mod disse toksiner, men i sjældne tilfælde forekommer TSS.

Forårsager tamponer toksisk chok?

Det er vigtigt at bemærke, at tamponer ikke forårsager TSS, men de kan øge din risiko. Det nøjagtige forhold mellem tamponforbrug og TSS er ikke klart, men at efterlade en for absorberende tampon for længe kan indebære en risiko. Foruden tamponbrug har TSS været forbundet med sår på hud, kirurgi eller fødsel, brug af sårplejemidler og lokale præventionsmidler i vagina.

Symptomer på TSS ligner meget influenza og er ikke let at genkende. De kan opstå pludselig. Hvis du bruger tamponer og har problemer med at få en infektion, skal du straks kontakte din læge.