Forskel på bakteriel vaginose og skedesvamp

Bakteriel vaginose og skedesvamp er de to mest almindelige vaginale problemer. I mange år har skedesvamp været bedre kendt, og der har været større parathed til behandling end med bakteriel vaginose, og det har ført til den misforståelse, at ethvert usædvanligt udflåd, kløe og smerte i de intime dele forårsages af candida.

I dag ved vi, at bakteriel vaginose er lige så almindeligt som skedesvamp, omkring 1/3 af alle kvinder får det, og det behandles helt anderledes end skedesvamp. For at finde den rette behandling, må kvinden først finde ud af, hvilken af disse to almindelige lidelser, hun er ramt af.

BV imod Svamp
Forskellige symptomer

Både bakteriel vaginose (BV) og skedesvamp kendes på et unormalt udflåd, men udflåddet er ret forskelligt. Mens BV generelt forårsager et tyndt, vandagtigt, hvidt eller gråt udflåd med en karakteristisk, fiskeagtig lugt, er skedesvamp kendt for at give et tykt, hvidt udflåd, der minder om hytteost, og som har en svagt gæragtig lugt.

Kvinder med skedesvamp lider ofte af intens kløe og irritation, lidt mindre ofte af smerte under samleje, og når hun tisser. Huden på de ydre kønsorganer er rosa eller rød, nogen gange med hvide mærker, der ikke kan fjernes. Mens irritation og smerte ofte også findes ved bakteriel vaginose, er kløe mindre almindelig. Ph-værdien i vagina er også forskellig fra bakteriel vaginose til skedesvamp. Mens den normale pH-værdi i vagina er let sur, bliver den med BV mere basisk, mens skedesvamp ikke påvirker surhedsgraden. Denne forskel er grundlaget for den mest almindelige rådgivning omkring vaginal infektion.

Selvdiagnose

Ingen af disse to problemer anses for infektioner som sådan, men snarere for en ubalance i bakteriefloraen. Men forskellen mellem bakteriel vaginose og skedesvamp er ikke altid tydelig og kan af og til endda forveksles med symptomer på andre, mere alvorlige problemer, så det er altid en god idé at tale med din læge eller gynækolog.


''Både bakteriel vaginose (BV) og skedesvamp karakteriseres af et unormalt udflåd, men af ret forskelligt udseende.''


Forskellige behandlinger

Bakteriel vaginose kan behandles med antibiotika eller med naturlige produkter og præbiotika, som kan genskabe den normale flora i vagina. Bakteriel vaginose behandlet med antibiotika påvirker i langt større omfang den vaginale mikroflora, fordi den også påvirker de gode bakterier (mælkesyrebakterier/lactobacillus).

Naturlige produkter er rettet mod at genskabe en god vaginal flora. Skedesvamp kan enten behandles med svampemidler eller med et produkt, der genskaber balancen og stimulerer de velgørende mælkesyrebakterier (lactobacillus) i vagina. Hvis du vælger at bruge et håndkøbsmiddel, anbefales det, at du kontakter din læge, hvis symptomerne vedbliver.

Lær mere om bakteriel vaginose