Sådan behandles candida

En af de mest almindelige former for vaginalt ubehag er skedesvamp, også kendt som candidiasis eller bare candida. Symptomer på skedesvamp omfatter et tykt, hvidligt udflåd, der normalt beskrives som hytteost-lignende, samt en intens rødme og kløe i det vulvo-vaginale område. Kløen kan skabe yderligere irritation og smerte og kan føre til en brændende fornemmelse ved vandladning eller under samleje. Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er det vigtigt, at du kontakter din læge eller gynækolog for at få bekræftet diagnosen og få råd om, hvordan din candida-infektion skal behandles.

Kan jeg selv behandle candida?

Lægemidler og produkter, der behandler candida, kan ofte fås i håndkøb. De omfatter svampemidler, oral antimykotisk behandling, probiotika, præbiotika og andre produkter. Det betyder, at med den rette selv-diagnose kan du være i stand til at behandle skedesvamp uden at gå til lægen. Men af og til kan de sædvanlige symptomer på skedesvamp have en anden årsag (som vaginal tørhed eller bakteriel infektion), eller de kan skjule en underliggende kønssygdom med mere alvorlige konsekvenser. Derfor er det meget vigtigt at gå til læge eller gynækolog, før du indleder en behandling, så du undgår at skabe yderligere problemer for dig selv eller for din partner. En candida-infektion overføres normalt ikke mellem partnere, men det kan en underliggende kønssygdom.

Hvad kan jeg gøre for at lindre candida-symptomer?

Hos kvinder, der ellers er sunde, er skedessvamp ikke en livstruende tilstand, men konstant kløe og irritation kan dramatisk forringe kvaliteten af dit sexliv, gøre det ubehageligt at gå på toilettet, at sidde ned i længere perioder, eller at bruge stramtsiddende tøj. Når din læge har bekræftet diagnosen, og din candida-behandling er begyndt, kan du prøve at lindre nogle af de generende symptomer. Kølende, naturlige geler og sprays kan give øjeblikkelig lindring af kløe og irritation, mens brug af vaginale præbiotika kan understøtte den medicinske behandling. Det er også vigtigt at opretholde en regelmæssig vaginal hygiejne ved at bruge lunkent vand eller en mild intimvask uden sæbe, undgå parfumerede bind og toiletpapir, samt at sove uden undertøj så ofte som muligt.


"Lægemidler og produkter, der behandler candida, fås ofte i håndkøb. De omfatter svampemidler, oral antimykotisk behandling, probiotika, præbiotika og andre produkter."