Skedesvamp under graviditet

Det er ikke usædvanligt, at kvinder oplever øget vaginalt ubehag under graviditet end på noget tidspunkt før eller efter. De forandringer, kroppen gennemgår under fostrets udvikling og vækst, samt under amningen, er primært styret af hormonniveauerne og påvirker alle aspekter af vores liv.

Kvalme, vægtstigning og glemsomhed er noget, de kommende mødre kan tale vidt og bredt om, men kun få nævner, at skedesvamp kan være et stort problem under graviditeten og forringe det allerede skrøbelige kærlighedsliv for de lykkelige vordende forældre. Men selv om skedesvamp kan være alvorlig, tilbagevendende og generende, udgør tilstanden normalt ingen risiko for hverken mor eller barn. Hvis du har skedesvamp, når du går i fødsel, er der en mulighed for, at dit barn vil pådrage sig den og udvikle en infektion i munden.

Men hvis du er gravid og oplever symptomer som rigeligt udflåd, kløe og irritation, skal du kontakte din læge eller jordmoder, som vil undersøge dig og ordinere den rette behandling. Du kan roligt bruge de mest almindelige håndkøbs- og receptpligtige svampemidler under graviditeten.

Hvad er symptomerne på skedesvamp?

Symptomerne på skedesvamp er:

  • et hvidt, tykt udflåd, der minder om hytteost
  • kløe og irritation i vaginalområdet
  • rødme og brænden under vandladning

Nogle af disse symptomer kan også vise sig ved andre tilstande som bakteriel vaginose eller kønssygdomme. Da de kan have alvorligere konsekvenser for mor og barn, er det vigtigt, at du kontakter din læge eller jordmoder og fortæller om dine symptomer.

Tilbagevendende skedesvamp under graviditet

På trods af de ordinerede behandlinger - og på grund af det ændrede hormonniveau - kan gravide opleve tilbagevendende problemer med skedesvamp. Candida albicans, den mikroorganisme, der er ansvarlig for størstedelen af tilfælde af skedesvamp, kan endda blive resistens over for behandling med svampemidler.

En præbiotisk behandling kan styrke den vaginale flora, men kan som regel ikke i sig selv slå infektionen ned. Gælder det dig, er det eneste, du kan gøre, at lindre symptomerne, indtil du har født, og hormonerne vender tilbage til "normal". Det kan gøres med håndkøbsmidler, sprays eller geler, som køler huden og stopper kløen og den brændende fornemmelse. Men hver graviditet er forskellig, og du skal spørge din læge eller jordmoder til råds, før du beslutter dig for at bruge nogen form for produkter i dine intime områder.


"Men hvis du er gravid og oplever symptomer som rigeligt udflåd, kløe og irritation, skal du kontakte din læge eller jordmoder, som vil undersøge dig og ordinere den rette behandling."