Vaginal infektion og antibiotika

Der er mange faktorer, der kan give vaginale infektioner. En almindelig årsag er brug af antibiotika. Find ud af mere om, hvordan antibiotika kan ødelægge balancen i vagina, og hvordan du kan undgå vaginalt ubehag som bivirkning af en antibiotikakur.

Sådan virker antibiotika

Antibiotika er en gruppe af lægemidler, der virker ved enten at dræbe bakterier eller stoppe deres vækst og derved stoppe en infektion og hjælpe kroppen med at bekæmpe sygdommen. Denne type lægemidler er meget almindeligt anvendt ved alt fra halsbetændelse til organinfektioner. Selv om antibiotika er en meget effektiv og ret sikker behandling, er den ikke selektiv - det vil sige, at den ikke kun dræber de bakterier, der angriber vores krop, men også mindsker antallet af gavnlige bakterier, der normalt lever i og på kroppen. Disse gavnlige bakterier giver ikke problemer, men er typisk vigtige for vores sundhed. At de bliver slået ihjel er derfor en velkendt, uønsket bivirkning af en antibiotikakur.

Vaginal infektion efter antibiotika

At mindske antallet af gavnlige bakterier giver plads til, at skadelige bakterier og svampe kan vokse. Derfor er det almindeligt, at kvinder oplever bakteriel vaginose eller skedesvamp under eller lige efter en antibiotikakur. Det sker ofte, at kvinder bruger antibiotika til at behandle en eksisterende vaginal infektion med, men efter den første infektion er behandlet, opstår der en ny. Det skyldes, at den vaginale flora blev skadet under antibiotikakuren, og det giver øget risiko for, at bakteriel vaginose eller skedesvamp kan vende tilbage og måske kræve ny behandling.

Du kan beskytte dig mod vaginale infektioner forårsaget af antibiotika ved at bruge et produkt, der indeholder præbiotika. Det stimulerer væksten af gavnlige bakterier og hjælper med at gendanne den vaginale flora. På den måde kan præbiotika hjælpe med at forebygge vaginale infektioner forårsaget af antibiotika eller andre faktorer, og de kan få helingen til at gå hurtigere, efter symptomerne har vist sig.


"At mindske antallet af gavnlige bakterier giver plads til, at skadelige bakterier og svampe kan vokse. Derfor er det almindeligt, at kvinder oplever bakteriel vaginose eller skedesvamp under eller lige efter en antibiotikakur."