Vaginal svampeinfektion

Meget vaginalt ubehag kan stamme fra skedesvamp, en vaginal svampeinfektion, der også kendes som candida. Skedesvamp forårsages af Candida albicans, en mikroorganisme, der normalt findes på vores hud og slimhinder. Men hvis den vaginal flora forstyrres (fx af antibiotika, intens vask, vaginal tørhed osv.) eller andre faktorer (som hormonforandringer), kan candida formere sig for hurtigt og forårsage ubehag som kløe, irritation, smerte og udflåd. Det kaldes skedesvamp. Nogle kvinder har større tendens til skedesvamp end andre.

Symptomer på skedesvamp

De vigtigste symptomer på skedesvamp:

  • vaginal kløe og irritation
  • ændret udflåd, hvidt og tykt, ofte beskrevet som hytteostlignende
  • rødme og ømhed
  • vaginal smerte, især under eller efter samleje

Det er vigtigt at skelne mellem skedesvamp og bakteriel vaginose. Selv om de to problemer kan have symptomer, der minder om hinanden, er der temmelig stor forskel på behandlingen.

Hvordan behandles skedesvamp

I langt de fleste tilfælde anses skedesvamp ikke for en egentlig infektion, men snarere en ubalance i den vaginale flora, så normalt gælder behandlingen ikke mandlige partnere. Candida kan nemt behandles med svampemidler, selv om de ikke forhindrer skedesvampen i at vende tilbage. Naturlige produkter anses - snarere end antibiotika - for at være en langsigtet løsning, fordi de optimerer den vaginale flora, hjælper med at bekæmpe skedesvamp og forebygger tilbagevenden. Infektionen kan af og til give ømhed og smerte og derfor gøre samleje ubehageligt. Der findes produkter, som kan lindre vaginal kløe og irritation i de intime områder (sprays, cremer og geler), men som ikke i sig selv behandler årsagen til kløen. Disse produkter kan bruges i tillæg til den primære behandling. Hvis symptomerne ikke bedres efter et lille stykke tid, så tal med din læge eller gynækolog.

Hvordan forebygges skedesvamp

Skedesvamp er tit en tilbagevendende infektion: nogle kvinder får den oftere end andre. Det kan handle om deres hormonniveau. Hormoner er også ansvarlige for, at skedesvamp forekommer mere i en bestemt del af den månedlige cyklus, såvel som under graviditet og amning. For at undgå tilbagevendende ubehag kan kvinder, som er særligt udsatte, overveje at bruge en vaginal gel, som stimulerer den gavnlige, vaginale flora og forebygger overvækst af gærsvampen - enten med regelmæssige mellemrum eller i dagene op til en sårbar periode.


"Candida kan nemt behandles med svampemidler, selv om de ikke forhindrer skedesvampen i at vende tilbage"