Vaginal svampeinfektion

Meget vaginalt ubehag kan stamme fra skedesvamp, en vaginal svampeinfektion, der også kendes som candida. Skedesvamp forårsages af Candida albicans, en mikroorganisme, der normalt findes på vores hud og slimhinder. Men hvis den vaginal flora forstyrres (fx af intens vask, vaginal tørhed osv.) eller andre faktorer (som hormonforandringer), kan candida formere sig for hurtigt og forårsage ubehag som kløe, irritation, smerte og udflåd. Det kaldes skedesvamp. Nogle kvinder har større tendens til skedesvamp end andre.

Symptomer på skedesvamp

De vigtigste symptomer på skedesvamp:

  • vaginal kløe og irritation
  • ændret udflåd, hvidt og tykt, ofte beskrevet som hytteostlignende
  • rødme og ømhed
  • vaginal smerte, især under eller efter samleje

Det er vigtigt at skelne mellem skedesvamp og bakteriel vaginose. Selv om de to problemer kan have symptomer, der minder om hinanden, er der temmelig stor forskel på behandlingen.

Hvordan behandles skedesvamp

I langt de fleste tilfælde anses skedesvamp ikke for en egentlig infektion, men snarere en ubalance i den vaginale flora, så normalt gælder behandlingen ikke mandlige partnere. Candida kan nemt behandles med svampemidler, selv om de ikke forhindrer skedesvampen i at vende tilbage. Naturlige produkter anses for at være en langsigtet løsning, fordi de optimerer den vaginale flora og hjælper med at bekæmpe skedesvamp. Infektionen kan af og til give ømhed og smerte og derfor gøre samleje ubehageligt. Der findes produkter, som kan lindre vaginal kløe og irritation i de intime områder (sprays, cremer og geler), men som ikke i sig selv behandler årsagen til kløen. Disse produkter kan bruges i tillæg til den primære behandling. Hvis symptomerne ikke bedres efter et lille stykke tid, så tal med din læge eller gynækolog.


"Candida kan nemt behandles med svampemidler, selv om de ikke forhindrer skedesvampen i at vende tilbage"