Er dampning og douching godt for din vagina?

Vaginal dampning, også kendt som yoni dampning, er en gammel sundhedspraksis, hvor en kvinde sidder over dampende vand indeholdende urter som moske, rosmarin, malurt og basilikum. Dampning er et rensende og energigivende ritual og skal hjælpe med at balancere kvindelige hormoner. Der er blandede synspunkter fra læger om værdien af manuelt rensning af din vagina ved at tømme eller ved hjælp af andre teknikker, såsom dampning. Dette skyldes, at vagina er meget effektiv til at rense sig selv og enhver aggressiv rensning regime, uanset metode, kan gøre mere skade end god. Gwyneth Paltrows bredt læste kvinders hjemmeside gav rave reviews til fordelene ved at dampe din vagina, men vi er ikke overbeviste. Her er hvorfor:

Er vaginal dampning risikoen værd?

Det mener vi ikke.

Damp er virkelig, virkelig varm, ofte over kogepunktet! Risikoen for at brænde dit vulva og vaginale væv er meget højt. Dette ville være yderst smertefuldt og ubehageligt og kunne føre til andre problemer som infektion på skadesstedet. Ud over den potentielle skade på vulva kan resten af perineum, herunder anus og urinrør, blive beskadiget af damp, der har ramt forkert. Dette ville være smertefuldt og kunne føre til mere alvorlige problemer.

Rensning af din vagina med damp kan være udtørrende, og dette vil forstyrre den naturlige balance mellem vaginale bakterier i vagina. Vaginal tørhed er ubehageligt, og ubalancen i vaginalfloraen kan føre til mikrobielle problemer, såsom hævelse, kløe og irritation og bakteriel vaginose eller gærproblemer.

Påstande om afbalancering af hormoner synes usandsynligt. Hormoner produceres ikke i skeden eller livmoderen, og det er usandsynligt, at damp vil komme til æggestokkene for at påvirke hormonerne der produceres der.

Dampens effektivitet som en "livmoderrensning" er også meget tvivlsom. Damp ind i vagina er usandsynligt at gøre det til livmoderen, og enhver livmoderflora der skal stå alene og bestemt ikke renses væk

Er douching en bedre mulighed?

Kvinder, der bruger en håndbruser til at vask af deres vulva, doucher, uanset om de vil det eller ej. Douching er ikke nødvendig, da vagina er meget effektiv til rengør selv. Der er imidlertid bestemte tider, hvor det kan være nyttigt for nogle kvinder at bruge en specielt designet vaginal douche

Vi råder dig ikke til at bruge et vaginal brusebad hver dag. Du kan godt lide at bruge en blid, naturlig brusebad efter din periode eller efter samleje. Der er ikke behov for at bruge et vaginalt brusebad oftere end det.