Intimhygiejne - jo mindre, jo bedre

Du har måske hørt, at dårlig intimhygiejne kan være mere skadelig end slet ingen hygiejne. Det kan lyde som en overdrivelse, men det er helt rigtigt. Dårlige hygiejnevaner kan være ødelæggende for din vaginale sundhed, så sørg for at forstå og følge nogle af de basale regler, der gælder for god intimhygiejne.

Det sker ikke sjældent, at kvinder skader deres intime sundhed simpelthen ved at tro, at reglen for god hygiejne er "jo mere, jo bedre". Her kan du se, hvorfor det modsatte snarere er tilfældet, når det handler om at pleje dine intime dele.


Kroppens beskyttende mekanismer

Menneskekroppen er skabt til at bevare balancen. Alt i vores krop hænger sammen og danner en meget kompleks mekanisme, der er baseret på præcise og fine principper om at bevare balancen for at kunne fungere effektivt og holde sig sund. Derfor er vagina vært for millioner af bakterier, der lever fredsommeligt i perfekt balance og ikke giver anledning til problemer.

I hvert fald ikke før forholdet mellem gode og skadelige bakterier ændres. Hvis de gode bakterier kommer i undertal, kan de skadelige tage over og vokse ukontrollabelt. Denne overvækst af skadelige bakterier kan føre til infektioner som bakteriel vaginose, hvis symptomer er udflåd, en fiskeagtig lugt, brænden, kløe og irritation. For at stoppe infektionen må processen vendes - der skal være færre skadelige bakterier, og fremvæksten af gode bakterier skal stimuleres.


"Det er vigtigt at huske, at huden i intimområdet er tynd og sart. Enhver form for skrap behandling, som at vaske for meget, gnubbe, eller brug af sæbe eller sulfo kan forårsage irritation og infektion."


Når det gælder hudens beskyttende rolle, er det vigtigt at forstå dens struktur, og hvordan den kan skades. Hudoverfladen er dækket af en beskyttende barriere. Det er en "dørvogter", der beskytter det indre af kroppen mod irritation og infektion.

Den beskyttende barriere kan nemt beskadiges af sæbe og sulfo. De kan fjerne overfladelaget og efterlade huden ubeskyttet og åben. Derfor kan brug af et uegnet vaskemiddel eller at vaske sig for ofte skade det beskyttende lag og udsætte dig for risikoen for infektion.


Hvad præcis betyder "jo mindre, jo bedre"?

Det er vigtigt at huske, at huden i intimområdet er tynd og sart. Enhver form for skrap behandling, som at vaske for meget, gnubbe eller brug af sæbe eller sulfo kan forårsage irritation og infektion. Vask dig kun en gang om dagen med vand eller en blid intimvask, som ikke indeholder parfume eller andre potentielt irriterende substanser.


Tør området omhyggeligt med et rent, blødt håndklæde - kun duppe, ikke gnubbe! Hvis du føler, du har behov for at vaske dig oftere (især under menstruationen, efter træning, eller når du sveder meget), kan du bruge uparfumerede intimservietter eller simpelthen vaske dig kun med vand.