Vaginal hygiejne - ja og nej

God vaginal hygiejne kan betyde en verden til forskel for vores forplantningsmæssige sundhed. Det kan mindske risikoen for infektioner, få helbredelse til at gå hurtigere og forebygge ubehagelige symptomer som irritation og udflåd. Se her, hvad du skal og ikke skal, når det gælder vaginal sundhed.

JA: Vaske dine intime dele hver dag.

Det betyder, at du blot skal bruge lunkent vand eller en blid, naturlig intimvask en gang om dagen.

NEJ: Bruge sæbe

Sæbe er meget basisk og skadelig for den sarte, sensitive hud i intimområdet. Vælg altid en intimvask, der ikke indeholder sæbe, parfume eller farvestoffer.

JA: Bruge intimservietter, hvis du ikke har et bad i nærheden.

Især når du har menstruation, når det er meget varmt, eller når du er på rejse.

NEJ: Bruge stramt, syntetisk undertøj

Syntetiske stoffer lader ikke huden ånde, og der bliver varmt og fugtigt i det intime område. Stramt tøj skaber gnidningsmodstand, som kan give mikrorifter i huden. Kombineret med øget varme og fugt har du den perfekte opskrift på en mulig vaginal infektion. Vælg naturlige materialer og undgå stramt tøj over længere perioder.

JA: Tørre dig forfra og bagud.

Det er meget nemt at overføre bakterier fra anus til vagina ved at tørre bagfra og fremad, så sørg for aldrig at bryde denne vigtige regel. Brug uparfumeret og ufarvet toiletpapir for at undgå irritation.

NEJ: Bruge duft eller deodorant for at få dine intime områder til at lugte bedre.

Enhver vagina har sin egen duft, og med mindre der er et problem, bør den ikke være dårlig. Stærk lugt kan være tegn på infektion.

JA: Bruge et lindrende produkt, efter du har fjernet kønshår.

Uanset om du barberer dig, vokser eller bruger en hårfjerningscreme eller noget helt fjerde, så sørg altid for at fugte huden inden, og brug et naturligt, lindrende produkt i området bagefter for at forebygge hudirritation.

NEJ: Gå med samme trusseindlæg hele dagen.

Trusseindlæg er ikke beregnet på at blive brugt i længere tid ad gangen. Ligesom syntetisk undertøj forhindrer de huden i at ånde, kan irritere og øge risikoen for infektion. Det samme gælder bind og tamponer, især fordi menstruationsblodet forbliver i tæt kontakt med huden. Skift altid trusseindlæg, bind og tamponer hver 3.-4. time, samt lige før du går i seng, og så snart du står op.

JA: Duppe frem for gnubbe

Brug et blødt, rent håndklæde og dup dine intime dele helt tørre efter badet.

NEJ: Bruge produkter med irritanter eller allergener.

Det gælder lotions, sprays, skumbade osv. Ingredienser, der bør få dig til at undgå dem, er sæbe og sulfo, parfume, farvestoffer, kemikalier og konserveringsmidler.


"Syntetiske stoffer lader ikke huden ånde, og der bliver varmt og fugtigt i det intime område."