Vaginal hygiejne

Vaginal hygiejne er en af faktorerne i forebyggelse af vaginalt ubehag. Intimområdet har en helt særlig mikrobiel flora, hvor gode bakterier (som danner mælkesyre) opretholder balancen over for andre bakterier.

Mikro-organismer, der lever i vagina, er følsomme over for antibiotika, sæbe og andre skrappe kemikalier. God vaginal hygiejne bør bevare og støtte de gode bakterier og opretholde en pH-værdi, der er optimal for deres vækst. Fordi vaginal hygiejne ofte er et vanskeligt område, har vi lavet nogle retningslinjer, der kan hjælpe dig med at passe bedre på dit intimområde.

Vask af vagina

Ved god vaginal pleje skal du vaske intim-området en gang dagligt med lunkent vand eller et mildt produkt, som ikke indeholder sæbe, parfume eller farvestoffer, og som er særligt udviklet til brug omkring vagina. Mere er ikke altid bedre: at vaske sig mere end en gang om dagen eller bruge sæber eller shampoo kan forstyrre balancen i den vaginale flora. Hvis du ikke kan få fat i en passende intimsæbe, er det bedre kun at bruge vand. Hvis du ikke kan få bad eller brusebad (camping, lange rejser osv.) anbefales brug af intimservietter, som ikke indeholder sæbe/lotion, parfume eller skrappe kemikalier.

Forebyggelse og sunde tips

Vaginal hygiejne handler ikke kun om at vaske sig. Der er mange faktorer, der kan forandre den mikrobielle balance, som seksuel aktivitet, syntetisk undertøj, eller at fjerne kønshår. Vi kan ikke altid undgå disse tre faktorer, men vi kan være opmærksomme på dem for at kunne pleje vaginalområdet bedre, når det behøves. Der er forskellige måder at fjerne kønshår på, og deres virkning er forskellig. Hvad de fleste af dem har til fælles er dog, at de skaber kløe og irritation i intimområdet. At trimme er den mindst irriterende hårfjerningsmetode. Hvis der opstår irritation, kan brug af et naturligt produkt med lindrende og kølende effekt hjælpe. Samleje kan ændre pH-værdien i vagina og dermed føre til en ubalance i bakteriefloraen. Derfor er det en god idé at vaske intimområdet efter sex. Undgå syntetiske bukser og brug i stedet bomuldstrusser, som lader huden ånde. Sov helst helt uden undertøj. Når du tørrer dig på toilettet, så gør det altid forfra og bagud, så du undgår, at bakterier trænger ind i vagina. Når du har menstruation, så skift tampon, bind eller menstruationskop ofte.

Vær meget opmærksom på sundheden i din vagina

Vær opmærksom på, at dine hormoner kan have en stærk indvirkning på din vaginale flora. Infektioner og ubehag kan også opstå hos kvinder, som plejer deres intimområde godt. Hvis du føler dig øm og irriteret, eller det klør, så gå til din læge eller gynækolog.


"Vaginal hygiejne handler ikke kun om at vaske sig. Der er mange faktorer, der kan forandre den mikrobielle balance - seksuel aktivitet, syntetisk undertøj, eller at fjerne kønshår"