Ved du, hvad der karakteriserer god intimhygiejne?

Det siges ofte, at dårlig hygiejne faktisk er værre end slet ingen hygiejne. Det er ikke nogen overdrivelse - dårlige hygiejnevaner kan være en årsag til ubalance og infektioner i dit intimområde. Se svarene på de mest almindelige spørgsmål om, hvad der karakteriserer god intimhygiejne.

Hvor tit skal jeg vaske mine intime dele?
At vaske dine intime dele med lunkent vand eller intimvask en gang om dagen er den perfekte rettesnor for god intimsundhed. Men i varme måneder, under menstruation eller efter træning, kan du føle behov for at vaske dig oftere. Det er OK, så længe du holder dig til almindeligt vand, hvis du har brug for at bade flere gange om dagen. Husk at tørre dine intime dele omhyggeligt ved at duppe blidt med et rent håndklæde.

Hvilken slags sæbe skal jeg bruge til mine intime dele?
Brug aldrig almindelig sæbe. Den er alt for aggressiv til intimområdets sarte hud. Sæbe kan beskadige den beskyttende barriere på hudens overflade og give risiko for infektion. Vælg et naturligt produkt, der ikke indeholder sæbe eller sulfo, parfume, farvestoffer eller konserveringsmidler, eller brug simpelthen lunkent vand.

Kan jeg brug intimservietter til at opretholde hygiejnen med?
Intimservietter er en perfekt løsning, når du er hjemmefra - uanset om du er på rejse, om sommeren, eller når du sveder særligt meget. Så kan intimservietter give dig den opfriskning, du behøver. Vælg en type, der er særligt udviklet til brug i intimområdet, og som ikke indeholder skrappe kemikalier, parfume eller farvestoffer.
Er det virkelig så vigtigt med bomuldsundertøj?
Syntetiske materialer forhindrer huden i at ånde, og du vil blive varmere og svede mere i det intime område. Og som du sikkert ved, er mørke, fugtige områder uden tilstrækkelig lufttilførsel den perfekte grobund for mikrober. Stramt tøj som jeans, leggings og stramme shorts giver gnidningsmodstand og kan skade hudvævet. Det gør det muligt for mikrober at trænge ind gennem hudens barriere og skabe infektion. Derfor er det så vigtigt at begrænse brugen af denne type tøj og gemme dit blonde-undertøj til særlige anledninger, og så bruge bomuldsundertøj til hverdag. En anden ting, du kan gøre for at bevare den vaginale sundhed, er at sove uden undertøj. Det vil gøre det muligt for dine intime dele at “få luft” og komme sig i nattens løb.

Hvorfor fraråder eksperter brug af farvet og parfumeret toiletpapir?
Parfume og farvestoffer, der bruges til at parfumere og farve toiletpapir (og andre produkter som lotions, vaginalsprays og skumbade), er almindelige irritanter, der kan forårsage ubehagelige symptomer som irritation og udflåd. Derfor bør du undgå alle produkter, der indeholder den slags kemikalier. Og mens vi er ved hygiejnen - når du er på toilettet, så tør dig aldrig bagfra og fremad - det kan overføre bakterier fra anus til vagina og forårsage infektion.

Kan jeg bruge parfume i mit intimområde?
Enhver vagina har sin unikke duft, og det er ikke grund til bekymring. Selvfølgelig kan det føles lidt pinligt, hvis du bemærker en stærk lugt. Men at bruge parfume eller vaginalsprays kan give irritation og symptomer som udflåd, kløe, brænden og også lugt.

Hvor tit skal jeg skifte trusseindlæg?
Hver 3.-4. time. Det gælder også bind og tamponer, hvor risikoen for irritation er endnu større, fordi menstruationsblodet er i direkte kontakt med huden.